In Nederland hebben we over het algemeen hele goede wegen liggen. Dat is in sommige andere landen wel eens anders. Want na veelvuldig gebruik, kan er sprake zijn van schade aan het wegdek. Een van de grootste problemen die ontstaan is spoorvorming. Spoorvorming is een van de oorzaken van aquaplaning. Dit is gevaarlijk voor het verkeer en moet snel worden aangepakt na detectie. Daar komt Aduco Nederland B.V. in beeld om deze spoorvorming uit de weg vlak te frezen.

Wat is spoorvorming?

Spoorvorming is een soort schade aan het wegdek. Het kan bij alle typen wegdek (verhard of onverhard) optreden, maar bij verharde wegdekken wordt spoorvorming als het meest problematisch gezien. Door veelvuldig belasten van het wegdek, ontstaan er verzakkingen in de rijsporen. Dit wordt verergerd door een slechte toestand van het wegdek. Naast het verzakte rijspoor (dal), komen de zijkanten omhoog te staan (kop), waardoor een golfpatroon ontstaat.

 

Wat is de oorzaak van spoorvorming?

De oorzaak van spoorvorming kan in principe in alle lagen optreden. De ondergrond kan bijvoorbeeld niet draagkrachtig genoeg zijn, waardoor de gehele fundering met alle verhardingslagen daarboven verzakt. Een tweede optie is dat de fundering onvoldoende draagkracht heeft, waardoor de verzakkingen primair optreden in de fundering. Tenslotte kunnen de afzonderlijke verhardingslagen verzakken, waarbij in dit geval met name de verharding naast de rijsporen omhoog komt.

 

Spoorvorming en aquaplaning

Wist u dat spoorvorming een belangrijke oorzaak is voor aquaplaning? Door het verzakken van het wegdek wordt de afwatering aangetast. Na slecht weer ontstaan er plassen met water, die zorgen dat autobanden minder grip hebben. Auto’s rijden als het ware over water, in plaats van de weg. Hierdoor kan spoorvorming indirect ook voor gevaarlijke situaties zorgen.

 

De oplossing van ADUCO voor spoorvorming

Bij het optreden van spoorvorming moet vrijwel altijd (een deel van) het wegdek vernieuwd worden. Wij pakken dit aan door het wegprofiel vlak te frezen, waardoor de kop en het dal van het wegdek weer op hetzelfde niveau komt. Zo kost dit maar een klein deel asfalt, wat het een goede én duurzame oplossing maakt. Wilt u meer weten over het aanpakken van spoorvorming? Of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.