Welke soort stabilisatie past het beste bij uw project?

Wanneer u op zoek bent naar de juiste manier van stabilisatie voor uw ondergrond, heeft u de keuze uit verschillende soorten stabilisatie. In dit artikel leggen wij uit welke soort stabilisatie het beste bij verschillende soorten projecten past.

Agrac

Ook wel bekend als Asfaltgranulaatcementstabilisatie. Deze manier van stabilisatie wordt gebruikt bij reconstructie van oude wegen. Agrac fundering zorgt ervoor dat oud asfalt hergebruikt kan worden waardoor het een duurzame vorm van stabilisatie is.

Vroeger werd er veel cement gedoseerd om een hoge sterkte te realiseren. Bij agrac fundering ligt dit percentage vaak rond slechts 2%. Ondanks dit lage percentage is het wegdek erg stevig en is de kans op reflectiescheuren sterk gereduceerd waardoor het wegdek een stuk langer mee gaat.

Cement Treated Base

Ook wel bekend als CTB fundering. CTB is engels voor gebonden fundering. De stabilisatievorm wordt meestal gebruikt om zwaar belaste fundering aan te duiden. Het voordeel van CTB is dat het kan worden toegepast als Mix in Place. Dit houdt in dat het ter plekke gemixt kan worden wat goedkoper en sneller is dan Mix in Plant. CTB wordt vooral toegepast op vliegvelden, zwaar belaste industrieterreinen en containerterminals.

Zand-cement stabilisatie

Deze vorm van stabilisatie kenmerkt zich door het aanwezige zand te gebruiken om een stabiele ondergrond te creëeren. Het zand wordt vermengt met cement, waardoor er een stabiele ondergrond ontstaat. Zand-cement stabilisatie is over het algemeen minder sterk dan CTB, maar het biedt goede stabilisatie voor ondergronden die niet constant belast worden. Zand-cement stabilisatie is een erg voordelige stabilisatietechniek.

Grondverbetering

Deze vorm van stabilisatie gaat uit van het huidige aanwezige materiaal. In veel gevallen zijn dit leem- of kleigronden die niet veel stabiliteit bieden. Grondverbetering versterkt deze gronden door middel van kalk waardoor een onbegaan terrein verstevigd wordt en bruikbaar is voor verschillende toepassingen.

Schuimbitumen

Door bitumen toe te voegen aan cement ontstaat er een flexibel product. Hierdoor is het wegdek minder stijf dan een regulier cementgebonden fundering. Deze vorm van stabilisatie is vooral geschikt op plekken waar de ondergrond slap is.

Aduco

Aduco is specialist op het gebied van asfaltfrezen en stabilisatie. We leveren al sinds 1978 een groot assortiment aan asfaltfrezen en bieden sinds 2014 ook verschillende soorten stabilisatie aan. Klik hier om contact op te nemen.